Przepisy

Czosnkowe Cannelloni z Mielonym Roślinnym i Sosem Bolońskim

Propozycja podania produktu: Dary Flory Mielone roślinn

Kuchnia włoska jest nieograniczonym źródłem inspiracji. Danie z makaronowymi rurkami Cannelloni właściwie przygotowuje się samo i zdecydowanie zasługuje na spopularyzowanie w Polsce.

Nasz przepis jest łatwiejszy niż wygląda na pierwszy rzut oka.  Można go modyfikować  zależności od upodobań. Stawiamy na wersję z kaszą kuskus, dzięki czemu Cannelloni może być przepisem na obiad nawet dla kulinarnego amatora.

Potrzebne składniki*

Farsz:

  • 1 opakowanie Mielone roślinne – Dary Flory 400g
  • 5-6 rurek makaronu Cannelloni
  • 2 łyżki kaszy kuskus
  • Pasata z pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 małe ząbki czosnku lub jeden duży
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta oregano
  • listki świeżej bazylii lub/i pietruszki (opcjonalnie do podania)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych lub parmezanu (opcjonalnie do podania)

Co może się przydać? 

  • Miseczka do namoczenia kaszy kuskus
  • Naczynie żaroodporne
  • Patelnia do podsmażenia Mielonego Roślinnego

*Przepis z opakowaniem Mielone Roślinne Dary Flory (400g) zakłada więcej niż jedną porcję dania

Przygotowanie farszu: 

  1. Kasza kuskus nie wymaga gotowania. Wsypujemy kaszę do miski i zalewamy wrzątkiem. Płyn powinien sięgać 1 cm powyżej poziomu kaszy. Odstawiamy.
  2. W tym czasie podsmażamy i mieszamy Mielone roślinne na patelni z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Opcjonalnie można skropić oliwą z oliwek podczas smażenia.
  3. Przygotowane składniki: Kaszę kuskus i Mielone roślinne z patelni mieszamy razem. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy.

Cannelloni:

4.  Przygotowanym farszem nadziewamy rurki i układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym.

5. Cannelloni zalewamy pasatą pomidorową do całkowitego pokrycia. Na wierzch dodajemy ząbek czosnku przyciśnięty przez praskę, szczyptę soli, pieprzu, oregano.

6. Cannelloni wegańskie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

7. Przed podaniem posypujemy parmezanem/płatkami drożdżowymi i liśćmi bazylii lub pietruszki.

Makaronowe rurki Cannelloni z wegańskim farszem polecamy podawać na gorąco ze świeżo mielonym pieprzem.

Do czego wykorzystać pozostały farsz? 

Jeśli po przygotowaniu dania zostały resztki farszu można użyć ich do innych dań.

Ten uniwersalny farsz będzie bazą prostego dania na przykład na kolację. Wystarczy do niego dodać paprykę pokrojoną w słupki i łyżkę kukurydzy.

Podobne wpisy