Potrzebne składniki*
- 1 opakowanie – Klopsiki roślinne Dary Flory Nasiona i Warzywa
- 2 średnie cebule
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka płatków drożdżowych
- 1/4 szklanki wody
- 2-3 średnie ziemniaki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
*Przepis z opakowaniem Klopsików Dary Flory Nasiona i Warzywa (180g) zakłada więcej niż jedną porcję dania
Sposób przygotowania
- Ziemniaki w mundurkach, pokrojone w plasterki gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez 10 minut, następnie odcedzamy.
- Ziemniaki podsmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron, z dodatkiem oliwy z oliwek
- Do patelni z ziemniaczanymi talarkami dodajemy klopsiki. Podsmażamy przez około 5 minut mieszając.
- Na rozgrzanej (drugiej) patelni podsmażamy cebule pokrojone w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodajemy cukier trzcinowy (brązowy), sok z cytryny, płatki drożdżowe i wodę, mieszamy dokładnie.
- Całość dusimy pod przykryciem przez 3-4 minuty. Jeśli powstały sos wydaje się być zbyt gęsty możemy dodać łyżeczkę oliwy z oliwek.
- Dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy patelnię z sosem do ostygnięcia, a następnie miksujemy sos do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
- Klopsiki podajemy z sosem cebulowym i podsmażonymi talarkami ziemniaczanymi.