Przepisy

Klopsiki roślinne w sosie cebulowym z talarkami ziemniaczanymi

Potrzebne składniki*

  • 1 opakowanie – Klopsiki roślinne Dary Flory Nasiona i Warzywa
  • 2 średnie cebule
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka płatków drożdżowych
  • 1/4 szklanki wody
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

*Przepis z opakowaniem Klopsików Dary Flory Nasiona i Warzywa (180g) zakłada więcej niż jedną porcję dania

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki w mundurkach, pokrojone w plasterki gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez 10 minut, następnie odcedzamy.
  2. Ziemniaki podsmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron, z dodatkiem oliwy z oliwek
  3. Do patelni z ziemniaczanymi talarkami dodajemy klopsiki. Podsmażamy przez około 5 minut mieszając.
  4. Na rozgrzanej (drugiej) patelni podsmażamy cebule pokrojone w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Dodajemy cukier trzcinowy (brązowy), sok z cytryny, płatki drożdżowe i wodę, mieszamy dokładnie.
  6. Całość dusimy pod przykryciem przez 3-4 minuty. Jeśli powstały sos wydaje się być zbyt gęsty możemy dodać łyżeczkę oliwy z oliwek.
  7. Dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy patelnię z sosem do ostygnięcia, a następnie miksujemy sos do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
  8. Klopsiki podajemy z sosem cebulowym i podsmażonymi talarkami ziemniaczanymi.

Podobne wpisy