Przepisy

Roślinny kotlet schabowy

Propozycja podania produktu: Dary Flory Mielone roślinne

Klasyk domu, czyli niedzielny schabowy w wersji roślinnej

Potrzebne składniki*

  • 1 opakowanie Mielone roślinne – Dary Flory
  • olej rzepakowy
  • 1 ząbek czosnku (lub czosnek w proszku)
  • 1 szczypta papryki słodkiej
  • 1 szczypta cebuli suszonej
  • 1 szczypta papryki wędzonej
  • 1 szczypta kminu rzymskiego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 2 łyżki ciecierzycy konserwowej ze słoika- odsączonej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)

*Przepis z opakowaniem Mielone Roślinne Dary Flory (180g) zakłada więcej niż jedną porcję dania

  1. Ciecierzyce konserwową odsączamy na sitku (można użyć ręcznika papierowego)
  2. Zawartość opakowania Mielonego Roślinnego Dary Flory umieszczamy w misce i dodajemy do niej: cebulę suszoną, czosnek przeciśnięty przez praskę, odsączoną ciecierzycę, paprykę wędzoną i słodką, kmin rzymski, sól, pieprz, płatki drożdżowe, sos sojowy (opcjonalnie)
  3. Całość ugniatamy widelcem/praską (nie musi być dokładnie na gładką masę, chodzi o to, aby wgnieść  w masę ciecierzycę)
  4. Formujemy kotlet na grubość około 3-4 mm
  5. Kotlet obtaczamy dokładnie w bułce tartej z obu stron i smażymy  na patelni z rozgrzanym olejem na złocisty kolor
  6. Podajemy z wybranymi dodatkami

Podobne wpisy