Propozycja podania produktu: Dary Flory Mielone roślinne
Klasyk domu, czyli niedzielny schabowy w wersji roślinnej
Potrzebne składniki*
- 1 opakowanie Mielone roślinne – Dary Flory
- olej rzepakowy
- 1 ząbek czosnku (lub czosnek w proszku)
- 1 szczypta papryki słodkiej
- 1 szczypta cebuli suszonej
- 1 szczypta papryki wędzonej
- 1 szczypta kminu rzymskiego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
- 2 łyżki ciecierzycy konserwowej ze słoika- odsączonej
- 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
*Przepis z opakowaniem Mielone Roślinne Dary Flory (180g) zakłada więcej niż jedną porcję dania
- Ciecierzyce konserwową odsączamy na sitku (można użyć ręcznika papierowego)
- Zawartość opakowania Mielonego Roślinnego Dary Flory umieszczamy w misce i dodajemy do niej: cebulę suszoną, czosnek przeciśnięty przez praskę, odsączoną ciecierzycę, paprykę wędzoną i słodką, kmin rzymski, sól, pieprz, płatki drożdżowe, sos sojowy (opcjonalnie)
- Całość ugniatamy widelcem/praską (nie musi być dokładnie na gładką masę, chodzi o to, aby wgnieść w masę ciecierzycę)
- Formujemy kotlet na grubość około 3-4 mm
- Kotlet obtaczamy dokładnie w bułce tartej z obu stron i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem na złocisty kolor
- Podajemy z wybranymi dodatkami