Potrzebne składniki*
Tegoroczna jesień wielu nie nastraja optymizmem. Jak przetrwać słotę i chłodne krótkie dni?
Chłodny październik to najlepszy czas na przetestowanie rozgrzewających i sycących dań.
Co powiecie na rozgrzewającą kapustę z klopsikami, ziemniakami i koperkiem?
- 1 opakowanie – Klopsiki roślinne Dary Flory Polskie Zioła
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule
- 2 średnie marchewki
- kawałek pora, kawałek pietruszki, kawałek selera
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 150g kapusty głowiastej białej
- 250g kapusty kiszonej
- 3-4 średnie ziemniaki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
*Przepis z opakowaniem Klopsików Dary Flory Nasiona i Warzywa (180g) zakłada więcej niż jedną porcję dania
Sposób przygotowania
- Cebule myjemy. Jedną bez obierania nacinamy od góry na krzyż. Drugą obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek na patelni.
- Obieramy marchewki, pietruszkę i kroimy w kostkę.
- Do garnka: liście laurowe, ziele angielskie, podsmażoną cebulę, cebulę naciętą bez obierania, pokrojoną marchew i pietruszkę, większe kawałki pora i selera. Dodajemy 1 łyżeczkę soli. Całość zalewamy wodą 1 cm nad poziom warzyw. Zagotowujemy pod przykryciem na średnim ogniu, następnie ustawiamy temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko „mrugała”), garnek przykrywamy i gotujemy około 30 minut.
- Kapustę białą pokroić w pióra, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Po 30 minutach do warzywnego wywaru dodajemy ziemniaki i białą kapustę. Gotujemy kolejne 15-18 minut na wolnym ogniu, najlepiej pod przykryciem.
- Do prawie gotowej zupy dodajemy kiszoną kapustę (bez ówczesnego płukania), Roślinne Klopsiki Ziołowe Dary Flory koncentrat pomidorowy, pieprz, majeranek. Mieszamy całość i gotujemy jeszcze 5 minut.
- Jeśli zupa jest za mało kwaśna można dodać wody pozostałej z kapusty kiszonej.
- Zupę podajemy posypaną koperkiem lub natką pietruszki.
