Przepisy

Rozgrzewająca jesienna kapusta z klopsikami ziołowymi

Potrzebne składniki*

Tegoroczna jesień wielu nie nastraja optymizmem. Jak przetrwać słotę i chłodne krótkie dni? 

Chłodny październik to najlepszy czas na przetestowanie rozgrzewających i sycących dań.

Co powiecie na rozgrzewającą kapustę z klopsikami, ziemniakami i koperkiem?

  • 1 opakowanie – Klopsiki roślinne Dary Flory Polskie Zioła
  • 1-2  łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek pora, kawałek pietruszki, kawałek selera
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 150g kapusty głowiastej białej
  • 250g kapusty kiszonej
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

*Przepis z opakowaniem Klopsików Dary Flory Nasiona i Warzywa (180g) zakłada więcej niż jedną porcję dania

Sposób przygotowania

  1. Cebule myjemy. Jedną bez obierania nacinamy od góry na krzyż. Drugą obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek na patelni.
  2. Obieramy marchewki, pietruszkę i kroimy w kostkę.
  3. Do garnka: liście laurowe, ziele angielskie, podsmażoną cebulę, cebulę naciętą bez obierania, pokrojoną marchew i pietruszkę, większe kawałki pora i selera. Dodajemy 1 łyżeczkę soli. Całość zalewamy wodą  1 cm nad poziom warzyw. Zagotowujemy pod przykryciem na średnim ogniu, następnie ustawiamy temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko „mrugała”), garnek przykrywamy i gotujemy około 30 minut.
  4. Kapustę białą pokroić w pióra, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  5. Po 30 minutach do warzywnego wywaru dodajemy ziemniaki i białą kapustę. Gotujemy kolejne 15-18 minut na wolnym ogniu, najlepiej pod przykryciem.
  6. Do prawie gotowej zupy dodajemy kiszoną kapustę (bez ówczesnego płukania), Roślinne Klopsiki Ziołowe Dary Flory koncentrat pomidorowy, pieprz, majeranek. Mieszamy całość i gotujemy jeszcze 5 minut.
  7. Jeśli zupa jest za mało kwaśna można dodać wody pozostałej z kapusty kiszonej.
  8. Zupę podajemy posypaną koperkiem lub natką pietruszki.

Podobne wpisy