Przepisy

Szybkie kotlety roślinne

Potrzebne składniki*

  • 1 opakowanie – Mielone roślinne Dary Flory
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy, do smażenia
  • 1 szczypta czosnku suszonego, w proszku
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta majeranku, suszonego
  • 1 szczypta papryki słodkiej, mielonej
  • 1-2 łyżeczki musztardy, dowolnej
  • 4-5 łyżek bułki tartej, do panierowania
  • 4-5 łyżek cebulki prażonej (opcjonalnie)

*Przepis z jednego opakowania Dary Flory Mielone Roślinne (180g) zakłada więcej niż jedną porcję dania

Sposób przygotowania

  1. W naczyniu mieszamy składniki: Mielone roślinne Dary Flory, cebulę pokrojoną w kostkę, musztardę i przyprawy.
  2. W osobnym naczyniu mieszamy bułkę tartą i cebulkę prażoną.
  3. Z uzyskanej masy formujemy kotlety i obtaczamy je dokładnie w mieszance bułki tartej i cebulki prażonej. Tak przygotowane, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor.
  4. Kotlety podajemy ze szparagami lub kiszonym ogórkiem i gotowanymi ziemniakami.

Podobne wpisy