Potrzebne składniki*
- 1 opakowanie – Mielone roślinne Dary Flory
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy, do smażenia
- 1 szczypta czosnku suszonego, w proszku
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta majeranku, suszonego
- 1 szczypta papryki słodkiej, mielonej
- 1-2 łyżeczki musztardy, dowolnej
- 4-5 łyżek bułki tartej, do panierowania
- 4-5 łyżek cebulki prażonej (opcjonalnie)
*Przepis z jednego opakowania Dary Flory Mielone Roślinne (180g) zakłada więcej niż jedną porcję dania
Sposób przygotowania
- W naczyniu mieszamy składniki: Mielone roślinne Dary Flory, cebulę pokrojoną w kostkę, musztardę i przyprawy.
- W osobnym naczyniu mieszamy bułkę tartą i cebulkę prażoną.
- Z uzyskanej masy formujemy kotlety i obtaczamy je dokładnie w mieszance bułki tartej i cebulki prażonej. Tak przygotowane, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor.
- Kotlety podajemy ze szparagami lub kiszonym ogórkiem i gotowanymi ziemniakami.