Przepis na wegańską zapiekankę inspirowany bałkańską musaką
Potrzebne składniki*
- 1 opakowanie Mielone roślinne – Dary Flory
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie ziemniaki
- 5-6 średnich pieczarek
- ½ puszki krojonych pomidorów
- 1 cukinia
- 1/2 papryki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 szczypta papryki ostrej
- 1 szczypta cukru trzcinowego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta suszonego tymianku
- 1 szczypta suszonego oregano
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
*Przepis z jednego opakowania Mielonego Roślinnego Dary Flory (180g) zakłada więcej niż jedną porcję prezentowanego dania (zapiekanki)
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut
- Po tym czasie kroimy cukinię w plastry, paprykę kroimy w słupki. Układamy je na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę
- Do patelni dodajemy pieczarki starte na tarce w cienkie plasterki, pomidory z puszki, przyprawy, sos sojowy oraz Mielone roślinne Dary Flory. Całość mieszamy dokładnie z przyprawami
- W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie rózgą kuchenną: mleko roślinne, mąkę pszenną, szczyptę gałki muszkatołowej, łyżkę oleju, szczyptę soli i pieprzu
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego na uprzednio pieczone warzywa, a następnie całość polewamy równomiernie powstałym w osobnym naczyniu sosem
- Na górze zapiekanki możemy ułożyć cienkie długie plastry cukinii do dekoracji
- Musakę pieczemy 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczoną odstawiamy do ostygnięcia przed podaniem
- Musakę wegańską podajemy posypaną szczypiorem lub kolendrą
