W zależności od tradycji regionu możemy spotkać żur z ziemniakami, puree ziemniaczanym. Żur z chrzanem czy jajkiem. Z dodatkiem czosnku lub majeranku.
Nasza wegańska propozycja to żurek z klopsikami i ziemniakami. Polska tradycyjna zupa na żytnim zakwasie w uproszczonej wegańskiej wersji.
Propozycja podania produktu: Klopsiki roślinne Polskie zioła Dary Flory
Potrzebne składniki
- 1 opakowanie Klopsiki roślinne Dary Flory Polskie zioła
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia marchew
- 1 średnia pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 natka pietruszki
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2-3 ziela jałowca
- 1 suszony podgrzybek (opcjonalnie)
- 1 ekologiczna, warzywna kostka rosołowa (opcjonalnie)
- 4-5 ziemniaków (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka chrzanu tartego
- 1 płaska łyżeczka majeranku suszonego
- 300-400 zakwasu żytniego (domowy lub kupiony zakwas żytni naturalnie kiszony w butelce)
- 1 łyżeczka śmietanki wegańskiej (opcjonalnie)
- Obrane warzywa: cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, łodygę selera naciowego kroimy na mniejsze części i umieszczamy w garnku
- Dodajemy natkę pietruszki (liście z łodygą), liście laurowe suszone, ziele angielskie, ziele jałowca, 2 łyżki oleju, sól, pieprz
- Warzywa zalewamy wodą, tak, aby nie wystawały ponad poziom wody
- Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 1,5 h. Dodajemy ekologiczną kostkę warzywną (opcjonalnie)
- Po ugotowaniu wywaru przecedzamy go do innego, czystego garnka i dolewamy do niego zakwas żytni (dobrze wymieszany), suszony podgrzybek (opcjonalnie) i płatki drożdżowe
- Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
- (Opcjonalnie) W czasie gotowania wywaru z zakwasem w osobnym garnku gotujemy obrane pokrojone w kostkę ziemniaki. Przez 15 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, odstawiamy
- Do żurku dodajemy majeranek, chrzan i Klopsiki Roślinne Dary Flory Polskie Zioła. Mieszamy całość, gotujemy jeszcze 5-6 minut.
- (Opcjonalnie) Dodajemy łyżeczkę wegańskiej śmietanki
- (Opcjonalnie) Ugotowane ziemniaki miksujemy na puree z dodatkiem wegańskiej śmietanki
- Wegański żurek z klopsikami podajemy z puree ziemniaczanym lub pieczywem
