Przepisy

Wegański żurek z mięsistymi klopsikami Dary Flory

 W zależności od  tradycji regionu możemy spotkać żur z ziemniakami, puree ziemniaczanym. Żur z chrzanem czy jajkiem. Z dodatkiem czosnku lub majeranku.

Nasza wegańska propozycja to żurek z klopsikami i ziemniakami. Polska tradycyjna zupa na żytnim zakwasie w uproszczonej wegańskiej wersji.

Propozycja podania produktu: Klopsiki roślinne Polskie zioła Dary Flory

Potrzebne składniki

  • 1 opakowanie Klopsiki roślinne Dary Flory Polskie zioła
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia marchew
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2-3 ziela jałowca
  • 1 suszony podgrzybek (opcjonalnie)
  • 1 ekologiczna, warzywna kostka rosołowa (opcjonalnie)
  • 4-5 ziemniaków (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka chrzanu tartego
  • 1 płaska łyżeczka majeranku suszonego
  • 300-400 zakwasu żytniego (domowy lub kupiony zakwas żytni naturalnie kiszony w butelce)
  • 1 łyżeczka śmietanki wegańskiej (opcjonalnie)

 

  1. Obrane warzywa: cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, łodygę selera naciowego kroimy na mniejsze części i umieszczamy w garnku
  2. Dodajemy natkę pietruszki (liście z łodygą), liście laurowe suszone, ziele angielskie, ziele jałowca, 2 łyżki oleju, sól, pieprz
  3. Warzywa zalewamy wodą, tak, aby nie wystawały ponad poziom wody
  4. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 1,5 h. Dodajemy ekologiczną kostkę warzywną (opcjonalnie)
  5. Po ugotowaniu wywaru przecedzamy go do innego, czystego garnka i dolewamy do niego zakwas żytni (dobrze wymieszany), suszony podgrzybek (opcjonalnie)  i płatki drożdżowe
  6. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
  7. (Opcjonalnie) W czasie gotowania wywaru z zakwasem w osobnym garnku gotujemy obrane pokrojone w kostkę ziemniaki. Przez 15 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, odstawiamy
  8. Do żurku dodajemy majeranek, chrzan i Klopsiki Roślinne Dary Flory Polskie Zioła. Mieszamy całość, gotujemy jeszcze 5-6 minut.
  9. (Opcjonalnie) Dodajemy łyżeczkę wegańskiej śmietanki
  10. (Opcjonalnie) Ugotowane ziemniaki miksujemy na puree z dodatkiem wegańskiej śmietanki
  11. Wegański żurek z klopsikami podajemy z puree ziemniaczanym lub pieczywem

Podobne wpisy