Propozycja podania produktu: Dary Flory Mielone Roślinne 180g
Składniki ciasta:
- 1 szklanka mąki pszennej (około 150-160g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 1/3 szklanki gorącej wody (170 ml)
Składniki farszu:
- 1 opakowanie Mielone Roślinne Dary Flory
- 6 średnich pieczarek
- 1 średnia marchew
- 1/2 średniej cebuli
- 2 łyżeczki siekanego kopru
- 1 szczypta pieprzu
*Przepis z jednego opakowania Mielonego Roślinnego Dary Flory (180g) zakłada więcej niż jedną porcję prezentowanego dania
Sposób przygotowania Farszu do pierogów:
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i marchew pokrojone w kostkę
- Dodajemy pieczarki starte na tarce w cienkie plasterki, szczyptę soli i pieprzu
- Całość dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 5-6 min
- Do patelni dodajemy Mielone Roślinne Dary Flory, rozdrabniamy łopatką
- Ponownie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 5-6 minut
- Dodajemy siekany koper
Sposób przygotowania wegańskiego ciasta na pierogi:
- Składniki na ciasto mieszamy ze sobą w misce i wyrabiamy ciasto do gładkiej, elastycznej masy
- Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na pierogi. Im cieniej, tym lepiej
- Formę wykrawamy szklanką, składamy na pół z farszem w środku i formujemy ze zlepionymi dokładnie brzegami
W czasie lepienia pierogów w garnku zagotowujemy około 2-3l wody. Dodajemy do niej szczyptę soli i łyżeczkę oleju
Do gotującej się wody wrzucamy po 8-10 pierogów, mieszając od czasu do czasu, żeby uniknąć przyklejenia do dna garnka
Pierogi powinny się gotować około 2-3 minuty, w zależności od ich wielkości. Po wyłowieniu pierogów można je skropić olejem, aby uniknąć sklejania się ze sobą ciasta
Pierogi można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni lub zamrozić