Przepisy

Szybkie Wegańskie Spaghetti Bolognese z mielonym roślinnym Dary Flory

Potrzebne składniki*

Prosty, szybki przepis inspirowany Spaghetti Bolognese, przygotowany w wersji wegańskiej.

 

  • 1 opakowanie Mielone roślinne – Dary Flory 
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchew
  • ½ puszki krojonych pomidorów
  • ½ butelki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 szczypta papryki ostrej
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Ser wegański – tarty, do podania

*Przepis z jednego opakowania Mielonego Roślinnego Dary Flory  (180g) zakłada więcej niż jedną porcję prezentowanego dania

  1. Makaron Spaghetti gotujemy według instrukcji z jego opakowania.
  2. Na rozgrzanej  głębokiej patelni z oliwą podsmażamy cebulę i marchew (obrane i pokrojone w kostkę) oraz czosnek (przeciśnięty przez praskę)
  3. Dodajemy passatę pomidorową, pomidory z puszki. Mieszamy i gotujemy 10-12 minut na wolnym ogniu, aż zawartość patelni odparuje i sos zacznie gęstnieć.
  4. Sos blendujemy do osiągnięcia kremowej jednolitej konsystencji  (opcjonalnie)
  5.  Do patelni dodajemy mielone roślinne Dary Flory. Rozdrabniamy łopatką kuchenną
  6. Mieszając, dodajemy stopniowo wszystkie przyprawy i sos sojowy
  7. Całość gotujemy na patelni przez 4-5 minut
  8. Wegański sos boloński podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al dente. Opcjonalnie posypujemy serem wegańskim startym na grubych oczkach tarki

Wegański sos boloński w prezentowanej odsłonie jest łatwy i przypomina w smaku klasyczną wersję Spaghetii Bolognese.

Podobne wpisy