Potrzebne składniki*
Prosty, szybki przepis inspirowany Spaghetti Bolognese, przygotowany w wersji wegańskiej.
- 1 opakowanie Mielone roślinne – Dary Flory
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia marchew
- ½ puszki krojonych pomidorów
- ½ butelki passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 szczypta papryki ostrej
- 1 szczypta cukru
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- Ser wegański – tarty, do podania
*Przepis z jednego opakowania Mielonego Roślinnego Dary Flory (180g) zakłada więcej niż jedną porcję prezentowanego dania
- Makaron Spaghetti gotujemy według instrukcji z jego opakowania.
- Na rozgrzanej głębokiej patelni z oliwą podsmażamy cebulę i marchew (obrane i pokrojone w kostkę) oraz czosnek (przeciśnięty przez praskę)
- Dodajemy passatę pomidorową, pomidory z puszki. Mieszamy i gotujemy 10-12 minut na wolnym ogniu, aż zawartość patelni odparuje i sos zacznie gęstnieć.
- Sos blendujemy do osiągnięcia kremowej jednolitej konsystencji (opcjonalnie)
- Do patelni dodajemy mielone roślinne Dary Flory. Rozdrabniamy łopatką kuchenną
- Mieszając, dodajemy stopniowo wszystkie przyprawy i sos sojowy
- Całość gotujemy na patelni przez 4-5 minut
- Wegański sos boloński podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al dente. Opcjonalnie posypujemy serem wegańskim startym na grubych oczkach tarki
Wegański sos boloński w prezentowanej odsłonie jest łatwy i przypomina w smaku klasyczną wersję Spaghetii Bolognese.