Przepisy

Ziołowe klopsiki w sosie koperkowym z ziemniakami

Potrzebne składniki*

  • 1 opakowanie – Klopsiki roślinne Dary Flory Polskie Zioła
  • 1-2  łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka roślinnego (dowolnego)
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • 4-6 średnich ziemniaków
  • 4-6 ogórków konserwowych, do podania
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

*Przepis z opakowaniem Klopsików Dary Flory Nasiona i Warzywa (180g) zakłada więcej niż jedną porcję dania

Sposób przygotowania

  1. Obrane ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 15 minut, następnie odcedzamy. Małe ziemniaki (do 50g nie wymagają krojenia na mniejsze części) Po odcedzeniu ziemniaki posypujemy koperkiem i solą
  2. Klopsiki roślinne Polskie zioła Dary Flory podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 5-6 min,  możemy dodać łyżkę oleju/oliwy (opcjonalnie)
  3. W osobnym garnku mieszamy dokładnie rózgą kuchenną: mleko roślinne, mąkę pszenną, sok z cytryny, sól, pieprz i posiekany drobno koper. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając przez minutę, aż sos zacznie delikatnie gęstnieć. Do sosu dodajemy klopsiki,  mieszamy
  4. Ziołowe klopsiki w sosie koperkowym podajemy z ziemniakami z wody i ogórkiem konserwowym

Podobne wpisy