Potrzebne składniki*
- 1 opakowanie – Klopsiki roślinne Dary Flory Polskie Zioła
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka roślinnego (dowolnego)
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 pęczek koperku
- 4-6 średnich ziemniaków
- 4-6 ogórków konserwowych, do podania
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
*Przepis z opakowaniem Klopsików Dary Flory Nasiona i Warzywa (180g) zakłada więcej niż jedną porcję dania
Sposób przygotowania
- Obrane ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 15 minut, następnie odcedzamy. Małe ziemniaki (do 50g nie wymagają krojenia na mniejsze części) Po odcedzeniu ziemniaki posypujemy koperkiem i solą
- Klopsiki roślinne Polskie zioła Dary Flory podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 5-6 min, możemy dodać łyżkę oleju/oliwy (opcjonalnie)
- W osobnym garnku mieszamy dokładnie rózgą kuchenną: mleko roślinne, mąkę pszenną, sok z cytryny, sól, pieprz i posiekany drobno koper. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając przez minutę, aż sos zacznie delikatnie gęstnieć. Do sosu dodajemy klopsiki, mieszamy
- Ziołowe klopsiki w sosie koperkowym podajemy z ziemniakami z wody i ogórkiem konserwowym
