Przepisy

Roślinne Krokiety Świąteczne do barszczu czerwonego

Propozycja podania produktu: Dary Flory Mielone roślinne

Świąteczny klasyk, czyli krokiety z chrupką panierką idealne do czerwonego barszczu na domowym zakwasie.

Przepis nie należy do najłatwiejszych, za to efekt jest zadziwiająco satysfakcjonujacy.

Potrzebne składniki*

Farsz:

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie jedna szklanka to około 120g)
  • 2 szczypty sody oczyszczonej
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 i 1/3 szklanki napoju roślinnego sojowego lub owsianego (u mnie pół na pół)
  • woda gazowana (jeśli ciasto będzie zbyt gęste)

Do panierowania:

  • Bułka tarta
  • Siemię lniane
  • Gorąca woda

Do smażenia: 

  • olej rzepakowy

Co może się przydać? 

  • Miseczka na bułkę tartą, która ułatwi panierowanie
  • Garnek do duszenia farszu
  • Blat lub deska do zawijania naleśników w krokiety
  • Patelnia naleśnikowa
  • Głęboka patelnia do dokładnego obsmażenia krokietów

*Przepis z opakowaniem Mielone Roślinne Dary Flory (400g) zakłada więcej niż jedną porcję dania

Wegańskie Ciasto naleśnikowe:

Miksujemy ze sobą wszystkie składniki ciasta naleśnikowego do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dolać odrobinę gazowanej wody mineralnej, jeśli jest zbyt rzadkie można dosypać łyżkę mąki pszennej lub ziemniaczanej – mieszając i kontrolując konsystencję ciasta.  Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 30minut.

Naleśniki smażymy na płytkiej patelni z obu stron do zarumienienia. Odkładamy do wystygnięcia.

Wegański Farsz do krokietów:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy w garnku na niewielkiej ilości oleju (na oko)

Dodajemy sól, pieprz i majeranek (opcjonalnie). Dodajemy Mielone roślinne Dary Flory, mieszamy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Kapustę kiszoną odsączamy na sitku, kroimy w 0,5-1cm kawałki (ja używam nożyczek kuchennych) i przekładamy do garnka. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem aż do ujednolicenia farszu.

Wykonanie krokietów: 

Na naleśnik nakładamy farsz. Zaginamy kolejno: prawą stronę do środka, lewą stronę do środka i zwijamy naleśnik od siebie jak rulon do końca utrzymując farsz wewnątrz naleśnika.

Tak przygotowane naleśniki z farszem odstawiamy. (W razie potrzeby, w takim stanie można je przechować w lodówce 1-2 dni)

Panierowanie i smażenie: 

5-6 łyżek siemienia lnianego zalewamy gorącą wodą, 3-4 cm ponad poziom ziarenek w naczyniu i odstawiamy na około 25 minut.  Po tym czasie przecedzamy przez sitko aby oddzielić ziarenka od wody, która zyskała żelową konsystencję.

Krokiety moczymy z każdej strony w „żelu” z siemienia lnianego i dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Tak opanierowane  smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisty kolor.

Krokiety podajemy z Barszczem czerwonym.  Ja korzystam ze starego, rodzinnego przepisu na barszcz na bulionie roślinnym.

Do czego wykorzystać pozostałe ziarenka siemienia lnianego? 

Przy podgrzewaniu siemienia lnianego dochodzi do rozkładu kwasów tłuszczowych omega-3, ale ciągle można je dodawać w niewielkiej ilości do owsianek, ciastek, sałatek. Nasiona lnu nie są zalecane osobom cierpiących na silne zaparcia i choroby zapalne.

Podobne wpisy