Przepisy

Tortilla wegański kebab Dary Flory z sosem czosnkowym

Propozycja podania produktu: Dary Flory Mielone Roślinne 180g

Potrzebne składniki*

  • 1 opakowanie Mielone Roślinne Dary Flory
  • 2 placki pszenne lub pełnoziarniste tortilla
  • Szczypta przypraw: papryki słodkiej, czosnku suszonego, cukru trzcinowego, owocu kolendry, gorczycy białej, majeranku, rozmarynu, chili, kurkumy, kruszonego goździka, LUB 1-2  łyżeczki gotowej suszonej mieszanki przypraw  typu KEBAB – GYROS
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (do podsmażenia Mielonego roślinnego Dary Flory)
  • 1 łyżka majonezu wegańskiego
  • 1 łyżeczka śmietanki wegańskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta oregano
  • 1 szczypta bazylii
  • 1 świeży ogórek
  • 1 świeży pomidor lub 5-6 pomidorków koktajlowych

*Przepis z jednego opakowania Mielonego Roślinnego Dary Flory  (180g) zakłada więcej niż jedną porcję prezentowanego dania

  1. Mielone Roślinne Dary Flory podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Doprawiamy mieszanką przypraw Kebab i przyciskamy łopatką kuchenną do patelni, aby uzyskać płaski kształt przypominający kawałki kebab. Smażymy kawałki z obu stron łącznie około 5-6 minut, dociskając.
  2. W małym naczyniu mieszamy składniki na sos czosnkowy: ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majonez wegański, śmietankę wegańską, sok z cytryny (opcjonalnie), przyprawy i dokładnie mieszamy.
  3. Na tortilli układamy kebabowy farsz z patelni, na nim plastry ogórka i pomidora i polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy placek
  4. Tortille z wegańskim kebabem zapiekamy w tosterze lub opiekaczu z obu stron

Błyskawiczna wegańska Tortilla inspirowana kuchnią turecką. Mielone roślinne a’la Kebab na ciepło to pomysł na obiad lub lunch nie tylko dla wegan i wegetarian. Jest łatwa w przygotowaniu i wymaga użycia jedynie prostych składników.

Podobne wpisy