Propozycja podania produktu: Dary Flory Mielone Roślinne 180g
Potrzebne składniki*
- 1 opakowanie Mielone Roślinne Dary Flory
- 2 placki pszenne lub pełnoziarniste tortilla
- Szczypta przypraw: papryki słodkiej, czosnku suszonego, cukru trzcinowego, owocu kolendry, gorczycy białej, majeranku, rozmarynu, chili, kurkumy, kruszonego goździka, LUB 1-2 łyżeczki gotowej suszonej mieszanki przypraw typu KEBAB – GYROS
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek (do podsmażenia Mielonego roślinnego Dary Flory)
- 1 łyżka majonezu wegańskiego
- 1 łyżeczka śmietanki wegańskiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta oregano
- 1 szczypta bazylii
- 1 świeży ogórek
- 1 świeży pomidor lub 5-6 pomidorków koktajlowych
*Przepis z jednego opakowania Mielonego Roślinnego Dary Flory (180g) zakłada więcej niż jedną porcję prezentowanego dania
- Mielone Roślinne Dary Flory podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Doprawiamy mieszanką przypraw Kebab i przyciskamy łopatką kuchenną do patelni, aby uzyskać płaski kształt przypominający kawałki kebab. Smażymy kawałki z obu stron łącznie około 5-6 minut, dociskając.
- W małym naczyniu mieszamy składniki na sos czosnkowy: ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majonez wegański, śmietankę wegańską, sok z cytryny (opcjonalnie), przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Na tortilli układamy kebabowy farsz z patelni, na nim plastry ogórka i pomidora i polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy placek
- Tortille z wegańskim kebabem zapiekamy w tosterze lub opiekaczu z obu stron

Błyskawiczna wegańska Tortilla inspirowana kuchnią turecką. Mielone roślinne a’la Kebab na ciepło to pomysł na obiad lub lunch nie tylko dla wegan i wegetarian. Jest łatwa w przygotowaniu i wymaga użycia jedynie prostych składników.